Η αντίστροφη μέτρηση για την ΕΕ έχει αρχίσει

.

Τελικά αποδείχτηκε δικαιολογημένη η ανησυχία της ευρωπαϊκής επιτροπής και των παρατρεχάμενών της, που για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωεκλογών σπατάλησαν απίστευτο χρήμα για να παρακαλέσουν τους ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη. Παρά το δυνατό κόνσεπτ που είχαν τα σποτάκια τους, και παρά τις προσπάθειες του ευρωπαϊκού κατεστημένου που άρχισε να βλέπει ότι ο κόσμος, αν και λίγο αργά, άρχισε να τους παίρνει για τα καλά χαμπάρι, το αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο παρά μία τεράστια αποχή, που έφτασε το επίπεδο ρεκόρ του 48% !

Αν τώρα προσθέσουμε σ’ αυτό και το ποσοστό των «ψήφων χαβαλέ», που ξεπερνάει το 2% (Κόμμα Κυνηγών, Βεργής, κάτι «Κοινωνία» κλπ), καθώς και τα μπόλικα λευκά και άκυρα, το ποσοστό αυτών που πήγαν για να ψηφίσουν «στ’ αλήθεια» είναι δεν είναι 45%. Ο κόσμος πήρε χαμπάρι ότι η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές της απάτης δεν είχε κανένα νόημα.

Όσον αφορά το περίπου 45% αυτών που ψήφισαν τώρα, η Ν.Δ. καταποντίστηκε. Έπεσε 11 ολόκληρες μονάδες από της προηγούμενες ευρωεκλογές και το ΠΑΣΟΚ την περνάει πλέον πάνω από τέσσερις μονάδες (παρόλο που το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε και πολύ από τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, μόνον 2,62 %).

Αδιαμφισβήτητα λυπηρό γεγονός αυτών των εκλογών είναι ότι ένα κομμάτι αυτών που γύρισαν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία κατέληξε στο ακροδεξιό ΛΑΟΣ, το οποίο και ανέβασε τα ποσοστά του περίπου τρεις (3) μονάδες και απέκτησε και δεύτερο ευρωβουλευτή. Πράγμα όμως όχι και τόσο περίεργο, αν αναλογιστούμε ότι σε συνθήκες κρίσης και δημόσιου εξευτελισμού του πρώτου κόμματος το ΛΑΟΣ του 3,8% έχαιρε τεράστιας προβολής και υποστήριξης από τα κατευθυνόμενα «μέσα ενημέρωσης».

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της αριστεράς, εάν βγάλουμε απ’ έξω τους Οικολόγους Πράσινους, παρόλο που μιλούν για την οικολογία, ενάντια στη δεξιά κλπ, και προτείνουν «αριστερές» λύσεις, τότε η αριστερά παραμένει ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τις βουλευτικές εκλογές (σύνολο 13,86 έναντι 13,87). Όσον αφορά τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, τότε είμαστε και πάλι στα ίδια, με μία πολύ μικρή πάλι υποχώρηση, της τάξης του 0,64% ( 13,86 έναντι 14,5 ). Η διατήρηση της δύναμης της αριστεράς υπάρχει βέβαια μόνο αν θεωρήσουμε ως αριστερά τις εξής δυνάμεις : ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., ΜΛ-ΚΚΕ, ΕΕΚ.

Αν σε αυτές προσθέσουμε τους Οικολόγους Πράσινους, τότε μιλάμε για σημαντική άνοδο της αριστεράς σε αυτές τις Ευρωεκλογές, λίγο κάτω από δυόμιση τοις εκατό (2,43 για την ακρίβεια) άνοδο σε σχέση με τις βουλευτικές, με συνολικό ποσοστό 17,35 % έναντι 14,92 και 1,65 % άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές (17,35 έναντι 15,7%).

Οι απόψεις διίστανται για τον αν οι Οικολόγοι πρέπει να συμπεριληφθούν στην Αριστερά.

Από τη μία είναι ξεκάθαρο ότι στηρίζονται από το σύστημα, ενώ η «κόντρα» μαζί του είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα, και μόνο σε «οικολογικά» θέματα, ενώ σε πολλά άλλα συμμαχούν κιόλας με την κυρίαρχη τάξη πραγμάτων, από την άλλη όμως, προέρχονται από τις τάξεις της αριστεράς, ενώ η φρασεολογία τους και οι τοποθετήσεις τους σε μία σειρά από κοινωνικά ζητήματα, ανεξάρτητα τι είναι στην πραγματικότητα, παραπέμπουν σε μία αριστερή οπτική.

Όπως και να ‘χει πάντως, η αριστερά δεν έχασε σε αυτές τις εκλογές. Στην χειρότερη εκδοχή, διατήρησε ατόφιες τις δυνάμεις της.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είτε ανέβηκαν, είτε διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, ενώ έκανε την εμφάνισή του και ένα ελπιδοφόρο ψηφοδέλτιο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. που παρόλο που ήταν η πρώτη φορά που κατέβαινε στις εκλογές, και παρόλο που το κάλεσμα της δεν ακολούθησαν άλλες ριζοσπαστικές συλλογικότητες (πχ ΚΚΕ(μ-λ), ΜΛ-ΚΚΕ, ΕΕΚ) συγκέντρωσε ένα ποσοστό κοντά στο μισό τοις εκατό ( 0,43 ) και δυνάμωσε ακόμα τα ποσοστά του συνόλου της αριστεράς.

Σχόλια