Το τέλος των Stage

.

Τα Stage ήταν ένα γελοίο ευφυολόγημα των «σοφών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι δομικό επακόλουθο του συστήματος, αλλά «υπόθεση» «τεχνοκρατικών αποφάσεων» .

Έτσι λοιπόν, σε αυτή τη λογική, δημιούργησαν το πλαίσιο λειτουργίας ενός θεσμού κατά τον οποίο η εργασιακή σχέση θα είναι ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΜΕ ΜΙΣΘΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΒΑΣΙΚΟ, ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΕΣ (ή με ελάχιστες), ΧΩΡΙΣ ΔΩΡΑ και επιδόματα. Αυτό το πράμα, το ονόμασαν οι Γκαίμπελς της ΕΕ «μαθητεία» διότι «δήθεν αποκτάει γνώση ο εργαζόμενος και εμπειρία» «η οποία ίσως του χρειαστεί στο μέλλον» !


Το πρόβλημα λοιπόν της ανεργίας είναι πρόβλημα «μη εμπειρίας» των εργαζομένων (!!!) , το οποίο «λύνεται» δήθεν αν εργάζονται σα δούλοι «μαθητεύοντας»…


Το όλο κόνσεπτ ήταν τόσο γελοίο που όσο και αν βόλευε τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, ελάχιστες απ’ αυτές το χρησιμοποίησαν στην πράξη.

Μόνο που στην Ελλάδα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Δεν είναι μόνο ότι εδώ είναι η χώρα της μόνιμης αποχαύνωσης και δουλικότητας απέναντι σε ότι «ευρωπαϊκό». Είναι ότι όταν το ελληνικό κατεστημένο «παίρνει στα σοβαρά» και «χρησιμοποιεί στο έπακρο» τις γελοίες «οδηγίες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η φάρσα καταλήγει σε τραγωδία.

Όπως σε τραγωδία κατέληξε και ο θεσμός περί του οποίου ο λόγος.

Τον οποίο τον πήραν ζεστά οι ιθύνοντες , οι ιθύνοντες του ΠΑΣΟΚ, το 1998, όπου και τον πρωτοξεκίνησαν με τα πρώτα Stage στον στενό Δημόσιο Τομέα. Η τζάμπα εργασία λάντζας και η «πλακίτσα» με την ΕΕ φάνηκε θελκτική στους Πασόκους.

Και μετά έρχονται οι βάρβαροι.

Τα κομματικά επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας, είδαν στο θεσμό αυτό έναν εξαίσιο τρόπο να αιχμαλωτίσουν κόσμο στο άρμα τους. Μόνο που η αιχμαλωσία αυτή τη φορά είχε ως τίμημα τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων, αλλά όχι μόνο : Είχε ως τίμημα και τον εξευτελισμό και τη δουλεία τους , εν τω μεταξύ. Κανένα πρόβλημα όμως για τους αδίστακτους ,πεινασμένους για εξουσία και για χρήμα, Νεοδημοκράτες. Κανένα.

Με ενορχηστρωτή ένα από τα πιο τραγελαφικά υποκείμενα που στελέχωναν τον θίασο της ΝΔ, τον γνωστό και ως «Πάκη» ή κατά κόσμον «Προκόπη Παυλόπουλο»,σε ελάχιστο χρόνο από τη στιγμή που ανέβηκαν στην εξουσία, με συνοπτικές διαδικασίες (απευθείας τηλέφωνα από βουλευτικά γραφεία στη διοίκηση του ΟΑΕΔ) έβαζαν άνεργους σε αυτό το εξευτελιστικό τρυπάκι, με σειρά προτεραιότητας αυτούς που παρακάλεσαν στα βουλευτικά γραφεία πρώτοι !

Ως αποτέλεσμα τα Stage δεκαπλασιάστηκαν σε χρόνο μηδέν. Και η Νέα Δημοκρατία έφτασε να χρησιμοποιεί αυτή τη φαρσοκωμωδία ως κύριο μοχλό αλίευσης ψήφων .

Σαν μνημείο αναλγησίας καθημερινά στοίβαζαν χιλιάδες Stage στο Δημόσιο και χυδαία τους υπόσχονταν μονιμοποίηση, χωρίς κανένα ίχνος «αξιοκρατίας» και «διαφανούς επιλογής». Την ίδια στιγμή πραξικοπηματικά φτιάξαν και νόμο βάσει του οποίου τα stage και μόνο θα πριμοδοτούνται με διπλάσια μόρια σε διαγωνισμούς για μόνιμο προσωπικό του Δημοσίου ! (ως αντάλλαγμα για το γλύψιμο της μαμάς ή της θείας στο βουλευτή προφανώς) [συγκεκριμένα : διπλασιάζονταν τα μόρια στους διαγωνισμούς πρόσληψης μονίμου προσωπικού σε όσους συμπλήρωναν 24 συνεχούς μήνες στο Δημόσιο. Όμως αυτό με βάσει τους ισχύοντες τρόπους πρόσληψης, μόνο όσοι ήταν συμβασιούχοι μέσω Stage τα συμπλήρωναν]


Και το απόστημα έσπασε.


Τα ψέματα τελείωσαν.

Η φάρσα έλαβε τέλος.

Τα Stage είναι ήδη από σήμερα παρελθόν. ΚΑΝΕΝΑ Stage δεν θα ανανεωθεί, ΚΑΝΕΝΑ Stage δεν θα πριμοδοτηθεί παραπάνω από τους ανέργους που δεν γλύψανε, και κανένα νέο Stage δεν θα εισαχθεί στο Δημόσιο.

Και έτσι έπρεπε να γίνει.

Όχι επειδή οι Πασόκοι είναι «καλοί» ή επειδή το κάνουν «με αγνά κίνητρα». Το θεσμό μάλιστα τον διατηρούν για την κόλαση του ιδιωτικού τομέα, για να παίρνουν «τζάμπα κόσμο» οι επιχειρηματίες και τα λαμόγια. Ούτε και επειδή οι εργαζόμενοι των Stage «δεν πρέπει να έχουν μόνιμη δουλειά».

Μόνιμη δουλειά πρέπει να έχουν όλοι. Και φυσικά, και οι εργαζόμενοι των Stage.

Αλλά από πού και ως που να μονιμοποιηθούν οι Stageάδες, και όχι οι υπόλοιποι άνεργοι ;

Γιατί να μονιμοποιηθούν τα Stage που έστω, έπαιρναν ένα 500άρι Ευρώ το μήνα για κάποιο χρονικό διάστημα , και να μη μονιμοποιηθούν οι άνεργοι οι οποίοι δεν ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ για το ίδιο χρονικό διάστημα (ως γνωστόν τα επιδόματα ανεργίας δίνονται μόνο στο 7% των ανέργων, τόσοι πληρούν τις γελοίες «προϋποθέσεις») Ποιοι έχουν περισσότερο ανάγκη ; Αυτοί που την έβγαζαν με 500 ή αυτοί που την έβγαζαν με μηδέν (0) ?? Αυτοί που προσπαθούσαν με 500 Ευρώ να ζήσουν τα παιδιά τους, ή αυτοί που προσπαθούσαν με μηδέν (0) να ζήσουν τα παιδιά τους, γιατί έτυχε να μην γλείψουν νεοδημοκράτη βουλευτή, έτυχε να μην ήταν Stage ;;;;

Για να σταματήσουν λοιπόν τ’ αστεία.


Τα Stage πρέπει να μονιμοποιηθούν όλα, όμως ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ μονιμοποιηθούν οι άνεργοι που δεν είχαν ούτε ένα σεντ εισόδημα.

Και μόνο εφόσον μονιμοποιηθούν ΠΡΩΤΑ ΟΛΟΙ οι άνεργοι, ΜΕΤΑ να ακολουθήσουν τα Stage.

Τέρμα με την επιβράβευση του γλειψίματος. Ας επιβραβευτεί ο αγώνας.

Ούτε τα προσόντα, ούτε τα διπλώματα, ούτε τίποτα. Από πού και ως που δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια να έχουν όσοι έχουν «δίπλωμα», «μπάρμπα στην κορώνη», «φραγκάτους γονείς», «θείο επαγγελματία γλείφτη βουλευτικών γραφείων» ;

Μόνο που για να έχουν δουλειά όλοι , πρέπει να σταματήσουν αυτές οι φάρσες του με το «με το ζόρι» στρίμωγμα στις ήδη υπάρχουσες δημόσιες υπηρεσίες, ή με την πληρωμή απ' το κράτος των αφεντικών για να προσλάβουν υπάλληλο, σαν να ελεούν το φτωχό.

Για να έχουν δουλειά όλοι, πρέπει ΑΜΕΣΑ να ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ( η αρχή να γίνει απ’ τις τράπεζες και τις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες ) , να γίνει ριζική αναδιανομή πλούτου και να ΕΤΣΙ, ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ, ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.

Αυτός λοιπόν είναι ο δρόμος μας, και όχι ο δρόμος της υποταγής και της δουλικότητας. Ο δρόμος μας δεν είναι το γλείψιμο για τα 500 Ευρώ, αρκεί ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ 1400 ΚΑΘΑΡΟ ΜΙΣΘΟ, ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ.

Και αυτό θα γίνει μόνο αν αγωνιστούμε όλοι μαζί, πρώην Stage, άνεργοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα για να στείλουμε στο πυρ το εξώτερον αυτήν την πλέμπα που λέγεται «ιδιωτικός τομέας» και «καπιταλιστικό σύστημα»…..

Σχόλια